Mok bij paarden
Mok
Mok een veel voorkomende huidziekte bij paarden en dat vooral in de komende natte gure wintermaanden. De eerste regen steekt de kop op en de eerste mok patiënten hebben zich al gemeld. Vele geven vaak foutieve tips wat een mok aandoening betreft. Namelijk is mok een uiting van een innerlijke ontsteking dat zich gaat uiten op de huid en dus naar buiten komt. Er wordt wel vaker onderling de tip gegeven "smeer er maar gewoon Nivea aan". Als herborist en gespecialiseerd zijnde in natuurlijke geneeskunde en kruiden geneeskunde kan ik hierop toewijzen dat dit in sommige gevallen de uitwendige uitslag doet afnemen maar uiteraard niet genezen. Mok komt namelijk voor in verschillende vormen, zowel hardnekkige vormen als de droge vorm. Mok moet niet enkel aangepakt worden aan de buitenkant maar ook van binnen. Deze vorm van inwendige ontsteking zal steeds terug de kop opsteken bij minimale aanrakingen van water en of modder wanneer u niet het geheel gaat bestrijden.
Erythemateuze mok (droge mok)
Als de aantasting begint, is er soms een klein korstje, kloven, droge huid of zijn er schilfers voelbaar, vaak amper zichtbaar. De huid is rood, kwetsbaar of helemaal uitgedroogd.
Eczemateuzemok (natte mok)
Als het niet behandeld wordt, breidt het zich uit. De huid is verdikt en er is vochtige eczeem. Grote, dikke korsten zorgen voor irritatie en dit kan zich uiten in kloven met bloed en etter, ze beschadigen bij beweging de huid eromheen. Onder de korsten gaat de ontsteking verder met steeds diepere wonden.
De dikke korsten gaan scheuren en veroorzaken open wonden die de infectie snel verergeren. Het scheuren van de korsten (diepe kloven) is zeer pijnlijk voor het paard.
Een paard met natte mok kan aan helse pijn lijden. Natte mok kan heel snel ontstaan en is meestal hardnekkig. Natte mok is een open vochtige plek onder aan het been, kootholte, enz, van het paard.
Verruceuze of condylomateuze mok
De infectie kan koorts veroorzaken en het getroffen been kan opzwellen. De zwelling vermindert meestal bij beweging. De wonde van de mok kan zich dan ook hoger bevinden dan enkel de onderbenen omdat de infectie zich dan gaat naar boven werken in het getroffen been. De korsten zijn hard en dik.
Lymfangitis of einschuss
Als de mok niet goed wordt behandeld zal het zich steeds verder uitbreiden en kan er lymfangitis of einschuss ontstaan als gevolg een lymfevatontsteking door binnengedrongen bacteriën. Het been wordt van onderaf dik, pijnlijk en warm. Het paard heeft koorts.
Als het been chronisch verdikt blijft, spreekt men van "olifantsbeen".
Natte mok
Ik verhelp mok bij paarden met behulp van acupressuur, voedingsplan, .. volledig op natuurlijke basis met allerhande tips, deze met al reeds succes. Hieronder een fries met een vorm van droge mok die ik wist te genezen.
Droge mok
Voor en na
Heeft u interesse of wenst u meer informatie, neem gerust contact.